Sexig mat!

Sexig mat!

 När vi dejtar, om så en första blinddate eller några pirriga dejter in i lära känna fasen så kan det ju vara så att mat står på agendan för dejten. Jag tänkte först dela med mig av lite tankar på mat och dejter och längst ner har jag samlat tips på mat som faktiskt kan hjälpa till att höja sexlusten, den du! En tydlig parallell bland artiklar jag läst på ämnet:  skräpmat = skräpsex

Hur ska vi tänka när det kommer till just ätandet på daten? Duger en hämtpizza, förväntas det hemlagat och i så fall vad? Kanske är det lättare att bara boka ett bord på en restaurang?  Hoppas bara servicen är bra och maten god och inte allt för dyr…

När det kommer till just mat på dejter så finns det en hel del historier där ute. Alla har vi olika preferenser och erfarenhet. Att äta på en fin restaurang på första dejten skulle kunna bli lite stelt om det inte flyter på som vi hoppats på. I vissa mindre städer kanske det bara erbjuds en korvkiosk borta vid macken och då kan det ju behövas en kock vid spisen för att lyckas med uppdraget mat. Särskilt av det lite sexigare slaget.

Jag känner en man, låt oss kalla honom för Jonas, som bor i norraste norr, där tindergränsen är satt på flera mil, ja till och med in i grannlandet där Tromsö som första stad kan innebära lycka på dejtingfronten. Den här mannen är själv väldigt intresserad av mat och lägger dagar på att jäsa pizzadegen till perfektion. Han blev bjuden på färdiga fiskpinnar och kokt potatis på en date vilket var en dealbreaker för honom, han kunde inte dejta vidare på grund av just detta. Hade det varit egenhanterad fisk med panering, potatis och en sås, ja då kunde det ha gått hem enligt honom. Men som i detta fallet nu, när måndagsmaten nr 1 -fiskpinnar, stod på menyn så blev det ett snabbt avslut i den relationen.

Ytligt och en möjlig förlust enligt vissa, full förståelse enligt andra. Hur känner du?

Jag tror på att hålla det enkelt på en första date, satsa på en rätt som du själv gillar att både laga och äta, ge mer tid till att faktiskt prata och lära känna varandra.

Finns det då mat som kan upplevas som sexig eller i alla fall mer sexig än fiskpinnar? Och finns det mat som faktiskt kan öka lusten?

Det finns vissa råvaror och kryddor som sägs kunna ”spice it up” även om det inte är vetenskapligt bevisat. Redan under medeltiden ska det ha funnits viss mat som förbjöds för bland annat nunnor i vissa katolska länder då de ansågs som lusthöjare, bland dessa var bland annat linser och bönor som innehåller mycket aminosyror som ska påverka lusten positivt.

Enligt Sexolog Ylva Franzén finns det mycket att hämta från just maten för att öka den sexuella lusten och hjälpa kroppen på traven. Om du vill prova så kan det vara värt att servera dig och din lover: 

Vattenrika frukter och bär

Som meloner, mango, ananas, papaya, kiwi, persika, fikon, grapefrukt, jordgubbar, körsbär, smultron, hallon, bananer, äpplen, apelsiner, druvor, passionsfrukt, fikon, guava och physalis.

Grönsaker

Spröda morötter, bladpersilja, palsternacka, böngroddar, selleri.

Aminosyrorna som ökar lusten  

Arginin som fungerar som viagra finns det gott om i biffkött, bovete, kli, flingor, choklad, lamm, nötter, sojabönor, kalvkött och kikärtor.

Histamin ökar orgasmförmågan

Som meloner, mango, ananas, papaya, kiwi, persika, fikon, grapefrukt, jordgubbar, Det beror på att i både klitoris och ollonet finns speciella celler som kallas mastceller. De producerar histamin, en av de substanser som kroppen behöver för att få orgasm.
Ät parmesanost, tonfisk, fläskkotlett, alger, kyckling, kalkon, bacon, cheddarost, jordnötter, skinka, rostbiff, keso, lever, anka och lamm. (Franzén 2020)

   

  Nu ska du få ett middagstips av mig, komponerat utifrån ingrediensers som kan höja pirret. 

  Förrätt: Fikon och chevretoast med balsamico och ruccola, snåla inte med fikonen

  Varmrätt: Kryddig Daal gjord på linser

  Efterrätt: Fruktsallad med riven mörk choklad och en kula vaniljglass

  Ytterligare ett tips som kan fungera är att äta fingermat som tex skaldjur eller annan plockmat, det kan vara en icebreaker såväl som sexigt, resten är upp till dig!

   

   

  Trevlig helg!

  Cecilia, VD medgrundare Aima Sense

   

   

   

  Källhänvisning:

  Till artikeln