Är den sista sak du rör vid om kvällen dig själv, en eventuell partner eller möjligen din mobil?

Är den sista sak du rör vid om kvällen dig själv, en eventuell partner eller möjligen din mobil?

Den tredje ”personen” i rummet?

Är inte en person av kött och blod utan en ca 15 x 8 cm stor, platt, hård sak som de flesta av oss aldrig har längre bort än en armlängd. Det finns forskning på att 80% av vuxna människor i stort sett alltid har sin mobil inom räckvidd. Den här produkten är du 2.0, här finns tillgång till allt om dig. Dina köpvanor, dina vänner, sexuella kontakter från förr och nu, var du befinner dig idag,  vad du läser, vad du lyssnar på osv. Inte nog med det så är det en ständig källa till intryck, underhållning, information.. ja listan kan göras oändligt lång.

Vad innebär mobilberoende för oss egentligen? Vad innebär det för oss som enskilda individer och för oss i relation till andra?

Jag lyssnar precis på boken Lyckobalansen av Dr Rangan Chatterjee, jag har kommit halvvägs och tycker att den är en av de bättre böcker på ämnet som jag kommit över. I det senaste kapitlet tar han upp mobilen. Mobilen, mobilen, mobilen. Denna lilla sak som ständigt är med oss. Han tar upp att vårt mobilberoende till stor del beror på att det är skapat av några av världens smartaste människor, ingenjörer och tech briljanter i tex Silicon Valley. De gör allt för att vi ska bli beroende, vilja ha mer, se mer, köpa mer och vi har svårt att stå emot. Givetvis har vi det, dessutom är de flest appar konstruerade på samma sätt. I boken nämns Dr Ashley Whillans, hon har myntat uttrycket konfettitid, våra telefoner hackar sönder tiden till konfetti. Det gäller såväl på jobbet som hemma med din partner, din familj eller tiden med dig själv.

Låt oss säga att vi skulle lägga 15-20% mindre tid på mobilen, det skulle innebära att vi har 15-20% mer tid till att ta in intryck i verkliga livet. Prata med din partner, lyssna på fåglar, läsa en bok, vara 100% närvarande med ditt barn.  Jag skulle våga påstå att det vore att höja kvalitén på den tiden av ditt liv.

Om jag dessutom skulle påstå att mobilen är en av vår tids mest effektiva preventivmedel, skulle du hålla med mig då? Genom att scrolla igenom kvällen istället för att prata, ge tid för djupa eller ytliga samtal, närhet och intimitet. Jag tror helt klart att många av oss ökar avståndet till närhet genom att ha med den ”tredje personen” i rummet jämt och ständigt.

Jag har en fråga, är den sista sak du rör vid om kvällen dig själv, en eventuell partner eller möjligen din mobil?

Cecilia, VD medgrundare Aima Sense